Recepty

KAPŘÍ HRANOLKY

kapří hranolky
Ingredience:
   (4 porce)
  600 g kapr filet
  10 g sůl
  sladká paprika
  česnek
  mletý kmín
  mletý zázvor
  30 g slané sójové omáčky
  50 g hladké mouky
  30 g škrobové moučky
                                                                                   200 ml oleje na smažení
 Postup:
Filety z vykostěného kapra nakrájejte na delší tenké kousky, hranolky. Ty potom osolte, vetřete do nich lisovaný česnek, koření a sojovou omáčku a nechte je odležet.Kousky kapra obalte v hladké mouce smíchané s trochou papriky a škrobovou moučkou a smažte je v rozpáleném oleji. Usmažené nechte chvilku okapat v sítu nebo na papírové utěrce a podávejte. Je vhodné doplnit je studenou omáčkou například kysanou smetanou s křenem a podobně.Jako přílohu doporučujeme bramborovou kaši, do které vmícháte vařené kysané zelí a osmaženou cibulku čili kočičák nebo též lepenici.
 

ČÍNA Z KAPRA

cina z kapra Ingredience:
 500 g filetů z kapra
 vrchovatou lžíci škrobové moučky
 1 vejce
 sůl
 mletý zázvor a papriku
 drcený koriandr
 olej
 60 g mrkve
 60 g pórku
                                                                                  40 g cibule
                                                                                  sladkou sojovou omáčku
Postup:                                                               bílé víno
Rybí maso nakrájej na stejnoměrné kousky, nudličky. Ze škrobu, vejce, soli a koření ušlehejte marinádu. Podle Vaší chuti může do marinády přidat třeba česnek nebo sójovou omáčku pro výraznější barvu i jiné koření. Do marinády pak nudličky z kapra vmíchejte a nechte chvilku odstát.
Mezitím si nakrájejte na stejnoměrné a úhledné tenké řezy mrkev, cibuli a pórek. Na rozpáleném oleji nejlépe v pánvi vok opékejte kousky ryby tak dlouho, až nejsou patrné syrové části.
V tu chvíli přidejte zeleninu v tomto případě jako první mrkev, která je nejtvrdší, pak cibuli a až úplně nakonec pórek. Krátce vše osmahněte, Číňané si na dohotovení pokrmu připravují zahušťovací a ochucovací zálivku. Smíchejte proto víno a sójovou omáčku, můžete přidat i trošičku škrobové moučky a vše pak vlijte do pánve. Důkladně promíchejte a kratičce zaduste a podávejte.
Jako přílohu zkuste rýžové nudle.
 
 

KAPR SE ZELENINOVOU KRUSTOU

kapr s krustou
Ingredience:
  600 g filetovaného kapra
  sůl
  200 g celeru a mrkve
  100 g pórku
  2 vejce
  100 g sýru Eidam
  olej na potření plechu a pečící papír
  lněná semínka
  petrželová nať
  Pokrm se připravuje v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů
 Postup:
Filety z kapra nakrájejte na patřičné kousky, osolte, krátce promněte, aby se sůl vtáhla do masa. Mrkev a celer nakrájejte či nastrouhejte na tenoučké nudličky a ty pak zalijte vroucí vodou, krátce blanšírute, čili spařte horkou vodou. Asi po minutě je sceďte, ještě dosti horkou vodou využijte na spaření pórku, kterým hotový pokrm nakonec okrášlíme.
 Do spařené a ochladlé zeleniny zamíchejte vejce, nastrouhaný sýr, sekanou petrželovou nať, trochu soli.
 Kousky ryby skládejte kůží na pomaštěný pečící papír uložený pochopitelně na plechu. Na každou porci dejte hromádku zeleniny s vejci a sýrem. Navrch posypte jednotlivé porce lněným semínkem.
 Takto upravenou rybu pak pečte v předehřáté troubě při 180 stupních, šest až sedm minut. Vyšší teplota by zeleninu připalovala. Délka pečení bude vždy záležet na velikosti porcí.
 Upečeného kapra ozdobte posekaným a předem kratičce spařeným pórkem. Ideální přílohou je nastavovaná bramborová kaše nebo šťouchané brambory s máslem a cibulkou.
 

 

SIVEN V SÝROVÉM OBALU S ČESNEKOVÝM DRESINKEM

siven-v-syrovem-obalu-s-cesnekovym-dresinkem-54566
  Ingredience:
  2 ks sivena (každý o váze cca 310 g)
  6 stroužků česneku
  drcený kmín – půl sáčku
  2 polévkové lžíce koření na ryby
  100 g strouhaného sýra nepříliš výrazné chuti
  2 dcl suchého vína
  hladká mouka
  sůl
                                                                                   olej
                                                                                   kousek másla
                                                                                   česneková marináda (lze vynechat)
    Postup:                                                                  dle chuti i plátek citronu
 
Vykuchané a očištěné siveny opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme. V hrníčku si smícháme kmín, koření na ryby, prolisovaný česnek, sůl. Směsí potřeme vnitřek ryby a necháme asi 10 min. odležet.
Mezitím si smícháme hladkou mouku se sýrem a rozpálíme olej na vhodné pánvi nebo pekáčku. Povrch ryby potřeme olejem a obalíme v mouce se sýrem. Vložíme do rozpáleného oleje a z obou stran opečeme asi 3 min. Pak podlijeme vínem, vložíme na ryby asi 3 plátečky másla a vypneme sporák, necháme dojít ještě 10 minut.
Příloha – brambory nebo dle naší chuti.
Na talíři pak přelijeme rybu i brambory česnekovým dresinkem, ale je možné jej vynechat. Případně dáme i plátek citronu.
 

PSTRUH S BROKOLICÍ

pstruh s brokolici
  Ingredience:
  700 g filetů ze pstruha
  200 g brokolice – uvařené v osolené vodě
  1/2 ks červené papriky
  1/2 ks zelené papriky
  200 ml 12% smetany
  1 ks velké cibule
  1 snítka čerstvé šalvěje
  1 snítka čerstvé petržele
  1/2 snítky čerstvého libečku
  sůl
 Postup:                                                                      olivový olej
 Očištěné filety potřete olejem a osolte. Do olejem vymazané zapékací mísy dejte nakrájenou cibuli, na proužky nakrájenou papriku a malé růžičky předem uvařené brokolice.
 
Na zeleninu položte připravené filety. Bylinky jemně nasekejte a smíchejte se smetanou. Filety zalijte takto připravenou smetanou a pečte v troubě 25-30 minut
 

 

 

 

 

 

Comments are closed.